De danskes kirker – mest om moderne kunst - Lidenskab, ikke videnskab.

De Danskes Kirker (DDK) er et con amore projekt. Et projekt der er blevet til ud fra kærlighed til moderne kunst i vores  mere end 2300 kirker spredt ud over det ganske land. En enestående kulturarv forvaltet af de lokale meningheder. Mere demokratisk og græsrodsagtigt kan det næsten ikke blive. DDK er osse et græsrodsprojket i den forstand, at jeg ikke er professionel. Jeg er hverken historiker, teolog eller kunsthistoriker. Jeg er TV-producer med eget produktionsselskab, der er ved at nærme mig en tilværelse som pensionist efter 40 år i mediebranchen.  Så kommunikation ved jeg noget, skulle jeg mene. I løbet af det seneste års tid har jeg fået så meget form på hjemmesiden, at jeg nu tør gå ud med den, selv om den ikke er færdig. Løbende vil der blive føjet nye kirker til. Det er mit håb,  at lokale græsrødder vil bidrage til undersiden – MERE OM KIRKEN I ØVRIGT, så den der besøger kirken osse får lidt faktuel information om kirken iøvrigt. Jeg har ikke lavet denne side for at konkurere med Danmarks Kirker, det store nationale værk om vore kirker. DDK er et formidlingsprojekt, der først og fremmest skal være nemt at bruge og tilgængeligt for alle. Min punchline er: – ikke videnskab, men lidenskab. Men selv om projektet er græsrodsagtigt i sin idee og opbygning, så skal græsrødder jo osse vandes engang imellem. Se fanebladet “STØTTE”.

 

 

Hvorfor hedder hjemmesiden De Danskes Kirker? Det er der 2 grunde til.

imageJeg har sammen med Jørgen Flindt Petersen produceret TV-serien “Gensyn med de danskes Øer”. Derfra kommer ordet “danskes”.  Ordet  signalerer at tingene er set nedefra. Ikke fra Kirkeministeriet, ikke fra Stifterne, men fra et menigt folkekirke-medlems-synspunkt. Den anden grund er mere prosaisk. Alle fornuftige domaine-navne med ordet “kirker” var simplethen optaget.

 

Sådan startede det. Det hele startede med at jeg 2012 skulle lave en lille film i forbindelse med 100 året for maleren Sven Havsteen-Mikkelsens fødsel.

 

image
Havsteens altertave i Hurup Kirke

Jeg kendte ikke så meget til hans værk, men fandt dog snart ud af, at han havde arbejdet en hel del i danske kirke. Jeg kontaktede Maja Lisa Engelhardt, som selv har udført mange udsmykningsopgaver i danske kirker, for at høre om hun kunne sætte lidt ord på det, at arbejde med kirkekunst. Det blev til et besøg i Hurup kirke i Thy, hvor Havsteen har forvandlet en gammel renaissance-tavle til et helt nyt alter. Modigt og meget spændende. Modigt fordi menigheden har taget springet ud på det dybe vand. Spændende fordi Havsteen har tolket det gamle budskab i nutidens billedesprog.

image
Engelhardts altertavle i Hurup Kirke

Samme dag besøgte vi osse Lodbjerg Kirke, hvor Maja Lisa Engelhardt har farvesat kirkerummet, lavet en helt ny altertavle og billeder til prædikestolen. Et fantastisk helstøbt værk hvor rum, farver og billeder i sjælden grad danner en helhed.

 

image
Suzuki Intruder 800cc.

Jeg har på mine mange motorcykelture rundt i landet, med fruen på bagsædet, ikke forsømt nogen lejlighed til at kigge indenfor, hvis der på vejen var en kirke med moderne kunst.

 

image
2 hovedværker om moderne kunst i kirken

Når disse ture skulle planlægges, så var og er der 2 bøger der straks bliver konsulteret:
“Kunsten i Kirken” af Mikael Wivel og “Mytens forladte huse” af Lisbeth Smedegaard Andersen. Når man kører på motorcykel, hvor bagagerummet ikke er voldsomt, så er de 2 bøger ikke særligt praktisk at slæbe rundt på. Langsomt, men sikkert opstod ideen til en app på mobiltelefonen, hvor man hurtigt og enkelt kunne orientere sig om interessante kirker i nærheden. Et praktisk stykke værktøj, der uden de store dikkedarer, kunne vise folk hen til den/de kirke i nærheden, der indholder moderne kunst. For mig er det afgørende, at andre får mulighed for at bruge de informationer, som jeg har fundet frem og dele glæden ved at gæste den kulturarv, der ligger lige for næsten af os alle.

 

IMG_2954
Enghøj Kikre

Mine billeder fra kirken er tænkt som inspiration til selv at komme ud og besøge kirken og gerne til en gudstjeneste. Når rummet er i brug, så folder oplevelsen sig for alvor ud i sin helhed. Men selv udenfor gudstjenesten, når rummet er uden menighed, så har kirkerummet en atmosfære, der stemmer sindet til ro og eftertanke.

Siden De Danskes Kirker har undertitlen MEST OM MODERNE KUNST. Mest om….. fordi der selvfølgelig er undtagelser fra hovedreglen om den moderne kunst. Kirker er kommet med fordi de af andre grunde er interessante at besøge. Fx Rynkeby Kirke på Fyn, som har et sidekapel fyldt med kalkmalerier af engle, der spiller på alverdens musikinstrumenter fra middelalderen.  Eller Henning Larsens kirkebygning i Enghøj nordvest for Randers. Den er osse med, fordi arkitekturen bare er godt tænkt og viser at beton osse kan tale og tolke det gamle budskab.

Her følger en lille bekendelse. Da jeg i 2009 arbejdede med filmen om Thorkild Grosbøll – Præsten, der ikke tror på Gud, begyndte jeg at gå i kirke, noget jeg ikke havde gjort i mange år. Faktisk siden jeg medte mig ud af fokekiken dagen efter at jeg var fyldt 18 år. Jeg gjorde det som led i reseachen omkring fænomenet Grosbøll. Jeg blev faktisk så grebet af gudstjenesten, at jeg i dag vil betegne mig som en flittig kirkegænger. En søndag sang vi nr 331 i DDS “Uberørt at byens travlhed” af Lars Busk Sørensen. Den salme blev et vendepunkt for mig. Den satte ord på den følelse, jeg har, når jeg sidder til højmesse.

“… og da føler vi en stund,

at vi står på hellig grund,

og at livet mening lyder fra

vor skabers egen mund…”

Ord der taler ind i vores liv, her og nu. På samme måde som dagens billedekunstnere gir os deres tolkning af det gamle budskab. Når nogen spørger mig, hvorfor jeg går i kirke, så plejer jeg at sige: Jeg kan ikke påstå, at jeg har mødt Jesus, med jeg har til gengæld mødt Lars Busk Sørensens salme, og det rækker for mig.

Mange har undervejs bidraget med konstruktiv kritik og nye ideer. Det vil føre for vidt at takke alle, men een kommer jeg ikke uden om. Chris Olesen fra chrisolesen.net har tålmodigt og for en symbolsk betaling fået hjemmesiden til at fungere, sådan som gerne ville have det. Et arbejde der langtfra er færdigt. Jeg er ham dybt taknemmlig for hans tålmodighed med mine mange ideer/ændringer.

Her er kontaktinfo til ham: support@chrisolesen.net

Uden penge går det ikke i fremtiden. Derfor vil jeg nu gå igang med at søge fondsmidler, så al moderne kunst kan blive registreret på hjemmesiden og i løbet af nogle år også besøgt, så der kommer billeder på opslaget. Der ud over er det mit håb, at menighederne vil støtte projektet og på den måde få mere information ud til danskerne om deres kirker.

Jeg har pålagt mig selv den begrænsning, at alle mine billeder er optaget med mobiltelefon og ved naturligt lys. Jeg forsøger heller ikke på at anmelde de enkelte kunstværker. Der er både godt og skidt iblandt. Det må hin enkelte selv tage stilling til. Personligt er jeg mest facineret af de rum, hvor een kunstner har lagt linien og fortolket rummet. Der er andre kirker, der har lidt af hvert og stærkt nærmer sig det man må betegne som et galleri over forskellige kunstnere. Det er jeg knapt så vild med, for nu at trykke det på jysk. Men ligemeget hvad, så er der masser at gå på opdagelse i.

God fornøjelse
Erik Skibsted

X

UDVIKLINGSSITE

Velkommen til "De danskes Kirker - mest om moderne Kunst"

Site er under udvikling - af frivillig arbejdskraft - funktionsfejl og langsom indlæsning kan forekomme. Det grafisk udtryk vil også ændre sig, når det forhåbentlig lykkes at skaffe midler.
God fornøjelse.

KH
Erik Skibsted